Az Ultrarövid terápiás konzultációról

Előfordulhatnak helyzetek, amikor úgy érzed, nem boldogulsz egyedül, kellene valaki, aki átsegít egy bizonyos akadályon, ott van melletted, érti, min mész keresztül, látott már ilyet, talán maga is átélte, tudja, mi működik ilyenkor és mi nem.​

Lehet, hogy valamilyen testi betegséggel, tünettel találkoztál, és hiszel abban, hogy ez jelentést, üzenetet hordoz számodra, csak nem tudod egyedül megfejteni, vagy nehéz ráérezned, hogyan is segíthetnél legjobban magadnak… Válaszokat, értelmes magyarázatokat, megoldási irányokat szeretnél.

Talán olyan biztonságos közeget keresel, ahol a lényeggel tudsz foglalkozni, bátran szembenézni mindazzal, ami akadályoz utadon, elengedni, amire már nincs szükséged, felkutatni valódi erőforrásaidat, és átlépni egy egészségesebb, harmonikusabb, örömtelibb élet küszöbét.

Ha szeretnél több felelősséget vállalni lelki- és egészségi állapotodért, ha készen állsz egy rövid, mély és hatékony munkához, az Ultrarövid Terápia® jó választás lehet Számodra.

  Az Ultrarövid Terápia® (UT)

   

  GYORS, mert egyetlen találkozásról beszélünk.
  MÉLY, mert azzal és csak azzal foglalkozunk, ami a leglényegesebb, és ezt olyan intenzíven tesszük, amennyire lehetséges.
  HATÉKONY, mert rövid időkeretben igyekszünk jelentős felismerésekig jutni, érdemi döntéseket hozni és konkrét lépések tenni a vágyott változás felé.

  Az Ultrarövid Terápia® a mai kor emberének szól, akinek számít az idő.
  Akinek nem hosszú pszichoterápiára vagy más egészségügyi kezelésre van szüksége, hanem arra, hogy:

  • önmagában és az életében jobban eligazodjon
  • felismerje, mi akadályozza leginkább az egészséghez, harmóniához vezető útján
  • el tudja engedni, amire már nincs szüksége és bátran egy új útra induljon
  • és ehhez kapjon egy jó irányt és egy megfelelő lendületet.

  Az Ultrarövid Terápia® (UT)

  GYORS, mert egyetlen másfél-két órás (személyes vagy online) találkozásról beszélünk.
  MÉLY, mert azzal és csak azzal foglalkozunk, ami a leglényegesebb, és ezt olyan intenzíven tesszük, amennyire lehetséges.
  HATÉKONY, mert ebben a rövid időkeretben igyekszünk jelentős felismerésekig jutni, érdemi döntéseket hozni és konkrét lépések tenni a vágyott változás felé.

  Az Ultrarövid Terápia® a mai kor emberének szól, akinek számít az idő.
  Akinek nem hosszú pszichoterápiára vagy más egészségügyi kezelésre van szüksége, hanem arra, hogy:

  • önmagában és az életében jobban eligazodjon
  • felismerje, mi akadályozza leginkább az egészséghez, harmóniához vezető útján
  • el tudja engedni, amire már nincs szüksége és bátran egy új útra induljon
  • és ehhez kapjon egy jó irányt és egy megfelelő lendületet.

  Az UT konzultációról:

   

  • a konzulens nyitott szívvel, természetes együttérzéssel van jelen, nem diagnosztizál, nem telepszik rá a folyamatra a kérdéseivel, nem jegyzetel, hanem figyel, befogad, és megengedi azt a „luxust”, hogy megszeresse a kliensét
  • a kliens biztonságban érzi magát, és ahogy szép lassan elengedi a megfelelni akarást, és önmagára hangolódik, az aktuális szenvedése ajtaján át bepillanthat élete egész történetébe, és abban rátalálhat egy-egy olyan jelentős érzelmi motívumra (elakadásra), amely a mai napig érezteti hatását az életében
  • a kliens fokozatosan egy átfogó képet, egy értelmes modellt kap arról, hogy mi köze is van a panaszához, betegségéhez, mit szeretne üzenni a teste és a lelke
  • a folyamat egy ponton túllép azon, hogy beszélnek valamiről, és eljutnak egy komolyan vett játékig, egy közvetlen, aktív kommunikációig, amely – a képzelet segítségével – a páciens és a teste, lelke, kapcsolatrendszere egy- egy fontos szereplője között zajlik
  • a konzulens teljesen bevonódik a folyamatba, de egyidejűleg kézben is tartja azt, és lehetővé teszi, hogy a kliens – a számára legtermészetesebb módon, intenzív érzelmeket átélve – önmaga gyógyítsa be régi lelki sebeit
  • az egész találkozást áthatja a kölcsönösség, az egyenrangúság és az emberi méltóság tisztelete.

  Nem terapeutaként vagyunk jelen, nem pszichoterápiát más vagy egészségügyi beavatkozást kínálunk, nem gyógyulást ígérünk, hanem egy emberi találkozást, nyitott szívet, intenzív figyelmet és fókuszált önismereti munkát – ezzel is sokat segíthetünk másoknak. De nem mindegy, hogy ezt milyen felkészültséggel, eszköztárral és gyakorlottsággal tesszük.

  Az Ultrarövid Terápia® tehát nem pszichoterápia, hanem egy jól kiforrott egyéni konzultációs módszertan, mely elsősorban a hatékonyságot tartja szem előtt. A lehető legrövidebb idő alatt, a lehető legintenzívebb módon, a lehető legtöbb eredmény.

  Videó az UT konzultáció menetéről

  Amit vegyél figyelembe a konzultációra való jeletkezés előtt:

   

  Az UT egy önkéntes alapú, önismereti jellegű konzultációs módszer, amely célja az életvezetési és érzelmi kihívások hatékonyabb kezelése. UT konzulensként asszisztáló, facilitáló szerepet töltünk be. A konzultáció során abban tudunk segíteni, bátorítani és inspirálni Téged, hogy érdemi felismerésekhez juss és fontos döntéseket meghozz, letegyél felesleges lelki terheket és egy új irányba állítsd az életedet.

  Fontos tudnod: az UT konzultáció csak saját felelősségedre vehető igénybe. A konzultáció során szerzett felismeréseket és tapasztalatokat a saját belátásod szerint értékeld és alkalmazd. Konzulensként arra törekszünk, hogy mindent megtegyünk,  ami tőlünk telik, hogy az átélt élmények pozitív hatást gyakoroljanak az állapotodra, ugyanakkor minden személy és minden helyzet egyedi. A konzultáció eredményei és hatásai személyenként eltérőek lehetnek. Sok függ attól, hogy mennyire tudatosítod Magadban saját felelősségedet és mennyi erőfeszítést teszel azért, hogy megtartsd az új irányt.

  Fontos, hogy előzetesen tájékozódj az Ultrarövid terápiás konzultáció jellegéről, működéséről, és ezen információk birtokában dönts a jelentkezésedről. Lényeges, hogy megismerd és elfogadd a Jogi Nyilatkozatban  foglaltakat is.

   

   „A humanisztikus pszichológia úgy modellezte a lelki elakadást, mint amikor a folyón úsztatott gerendák közül az egyik keresztbe áll, és a többi feltorlódik mögötte. Ma már nem így szállítják a fát, de régebben ez hétköznapi helyzetnek számított. Ha elakadás történt, olyan szakembert kellett hívni, aki gyorsan és pontosan megtalálta azt a gerendát, amelyiket kimozdítva a többi lemegy magától, a folyó természetes sodrásának köszönhetően. Erre a képre szoktam gondolni, amikor valaki megosztja velem, mennyi problémája van.

   Mert nem ritka, hogy mire valaki rászánja magát, hogy felkeressen egy terapeutát, már elég sok minden torlódik fel a saját folyóján. A teste megbetegszik, a hangulata elromlik, a kapcsolatai konfliktusoktól feszülnek, a szexuális élete elszürkült, a munkájával elégedetlen és így tovább. Ha ilyenkor egy olyan „szakemberhez” kerül, aki csak a felhalmozódott gerendákat látja, de nem érti az elakadás dinamikáját, és nem kalkulálja bele a folyó sodrását, esetleg abban kap megerősítést, hogy tényleg nagy baj van vele, és hogy jó sok időbe fog telni, mire azt a rengeteg fát valahogy eltávolítják az útból.

   Azt a konzultációs módszertant, amit az utóbbi évek során kifejlesztettem, így hívom: „Ultrarövid Terápia”. Azért kapta ezt a nevet, mert az egyik leglényegesebb eleme az, gyors legyen, lehetőség szerint egy alkalomból álljon. Azt, hogy van-e szükség másodikra, esetleg harmadikra, nálunk mindig a kliens dönti el, a konzulens legfeljebb véleményt mond. Az egész folyamat nagymértékben alapoz a saját felelősségvállalásra, és arra a tapasztalatra, hogy az ember természeténél fogva remek testi-lelki öngyógyító rendszerrel van felruházva. Ez a rendszer maga a folyó, amelyet minél inkább segítünk érvényre jutni.

   A pszichoterápiáról élő klasszikus kép valahogy úgy néz ki a legtöbb általam ismert ember fejében, hogy a páciens felkeres egy pszichológust, ahhoz elkezd rendszeresen járni, mindent elmesél magáról, amit tud, a terapeuta pedig kérdez, kiderít, jegyzetel, elemez, értelmez, szembesít, bátorít, esetleg tanácsol is ezt-azt. Eközben kialakul köztük egy furcsa, életszerűtlenül intim kapcsolat, egyfajta kötődés, amelyet aztán idővel fel kell számolni, ami további problémák forrása lesz a terápiás folyamatban. De ha ezt is sikeresen megoldják, el lehet engedni egymás kezét.

   Ez a modell már bizonyított, jól bevált, és sok embernek valószínűleg szüksége is van időre, rendszerességre és stabil kötődésre, hogy meg tudjon nyílni. Azonban – a személyes benyomásom és szakmai tapasztalataim szerint – a XXI. század terápiás ideálja a rövid, intenzív, ugyanakkor tartós hatású módszerek felé mutat, amelyek nem egy „álkötődés” felépítésére és lebontására épülnek, hanem az embernek arra a pszichés képességére, hogy – egy megfelelően ráhangolódott partner segítségével – rövid idő alatt önmaga mély rétegeibe merüljön.”

   Részlet Dr. Buda László „Mit üzen a tested?” című könyvéből

   X

   Elfelejtetted a jelszavadat?

   Csatlakozz hozzánk!